רישום פלילי וצבא
תנאי הבקשה למחיקת רישום פלילי
קיימת אפשרות לחיילים, כחצי שנה לפני שיחרורם, להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי, על עבירות שבוצעו טרם הגיוס לצבא הגנה לישראל. יש למלא בקשה "למחיקת עבר פלילי", בצירוף גיליון התנהגותו של החייל ממפקדו. קיימת אפשרות לצרף מסמכים שונים לבקשה, שיובאו בפני הוועדה.
תנאי הדיון בבקשה
א. העבירות הנוגעות לרישום הפלילי, בוצעו טרם הגיוס.
ב. הבקשה תוגש כשישה חודשים בטרם שיחרור החייל משירות סדיר.
ג. שירות חובה של לפחות שמונה עשרה חודשים.
ד. החייל היה טרם גיוסו, לכל היותר בן עשרים ושלוש שנים
ה. אין לחייל הרשעות מבית דין צבאי.
ו. לא היו לחייל, הרשעות מבית משפט אזרחי, במהלך שירותו בצה"ל
ז. לא היו לחייל למעלה מ- 6 הרשעות בבית דין משמעתי, ולא למעלה מארבעה עשר ימים של נפקדות במהלך השירות הצבאי.
ח. החייל לא נידון למעלה משלושים וחמישה ימים של מחבוש בשנתיים הראשונות של השירות הצבאי, ולא למעלה מ – 7 ימים בשנה השלישית של השירות הצבאי.
רישום פלילי כחלק מהמערכת הצבאית
האם עבירות בעלות אופי צבאי הן עבירות פליליות? תלוי בסוג העבירה. כך לדוגמא: עריק הוא לא בהכרח עבריין. הצבא היא מסגרת של שירות שלא מתאימה לכל אחד.
כל חייל מתמודד עם המסגרת בצורה שונה. אולם ברי, כי יש חיילים העוברים עבירות שונות בצבא, ומעולם לא היו חושבים לעשות מעשה הגובל בפלילים באזרחות. כמו כן, רוב אותם החיילים אינם רצידיביסטיים, כך שלא צפויה לחברה "נטע של עבריין חוזר".
מערכת צבאית היא גוף המופקד על ביטחונה של המדינה. צבא משתית היררכיה של מפקד ופקוד, עם משמעת נוקשה על דרך של פקודות. כבר עם קום המדינה סבר דוד בן גוריון, כי הצבא תלוי במפקדים, והדגיש את הרעיון שכל אם יהודייה, חייבת לדעת שהיא מפקידה גורל חיים של בנה בידי מפקדים שראויים לזה.
השאלה היא: האם בגוף המושתת על פקודות הפגיעה בשמו הטוב של החייל/אדם גדולה יותר מהמערכת האזרחית? על מרבית החיילים שנידונים בבית דין צבאי, ומורשעים, מוטלת תקופת מאסר. הנפקות היא: שהם בעלי רישום פלילי! לא למיותר לציין כי רישום פלילי זה מלווה את אותם חיילים גם לאחר שיחרורם מצה"ל.
רישום פלילי, פוגע בשמו הטוב של חייל בפרט ושל אדם ככלל, בכבודו ובחופש לעיסוק. מפסיקתם של בתי הדין הצבאיים, עולה כי הגישה של הפרקליטות הצבאית, מאוד מחמירה כלפי החיילים, חרף ההשלכות האמיתיות והמשמעותיות הטמונות בהרשעה – רישום פלילי!
זה המקום לציין, כי ראוי לשנות את החוקים הקיימים ולהוסיף חוקים ונהלים במערכת, כך ש"אינטרס השיקום" וטובת החיילים, לרבות כבודם, יקבלו מקום משמעותי יותר בפסיקה עתידית, ויתנו דעתם להשלכות הקיצוניות של הרישום הפלילי.